Volg Sony Belgium (Nederlands)

Winnaars grote prijs bekendgemaakt van de grootste fotografiewedstrijd ter wereld, de Sony World Photography Awards 2015

Persbericht   •   apr 24, 2015 09:44 CEST

  • Amerikaanse fotograaf John Moore wint Iris d’Or / Photographer of the Year Award en 25.000 USD
  • Armin Appel uit Duitsland wint Open Photographer of the Year award en 5000 USD
  • Elliott Erwitt wint Outstanding Contribution to Photography Award
  • Alle beelden van de shortlist zijn te zien in het Londense Somerset House van 24 april – 10 mei
  • Beelden beschikbaar op press.worldphoto.org of Image.net

De erejury van 's werelds grootste fotografiewedstrijd kent vandaag de Amerikaanse fotograaf John Moore de Iris d’Or/ Professional Photographer of the Year Award toe in het kader van de Sony World Photography Awards 2015.

Het winnende werk, 'Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital', werd geselecteerd uit de winnaars van de dertien professionele categorieën, en vormt een aangrijpende reeks beelden die doordringt tot in de kern van deze menselijke tragedie. John Moore is Senior Staff Photographer en Special Correspondent bij Getty Images. Zijn winnende beelden worden alom geprezen omdat ze al vroeg de omvang blootlegden van de ebola-epidemie in Monrovia, de hoofdstad van Liberia en het epicentrum van de dodelijke ziekte.

Moore is gevestigd in New York en heeft in meer dan 70 landen gefotografeerd. Hij werd eerder al bekroond met de Robert Capa Gold Medal, is uitgeroepen tot Photographer of the Year door zowel Pictures of the Year International als de National Press Photographers Association en werd ook vier keer gelauwerd door World Press Photo.

De fotograaf kreeg de award, zijn geldprijs van 25.000 USD en de meeste recente digitale beeldapparatuur van Sony overhandigd tijdens een galaceremonie in Londen, die bijgewoond werd door de belangrijkste namen uit de fotografiesector.

In een gezamenlijke verklaring schreven juryleden Xingxin Guo, Xinhua News Agency Image Centre, China, Jocelyn Bain Hogg, fotografe, VK, en Oliver Schmitt, Spiegel Online, Duitsland over het werk: “De foto's van John Moore over deze crisis tonen onverbloemd de genadeloze wijze waarop deze onzichtbare vijand het dagelijkse leven uiteenrukt. Het is echter zijn insteek in confrontatie met een dergelijke gruwel die lovenswaardig is. Zijn beelden zijn intiem en tonen respect. Ze ontroeren ons met hun moed en journalistieke integriteit. Er is een dunne, moeilijk te trekken grens tussen beelden die dergelijke situaties misbruiken en foto's waaruit durf, mededogen en begrip spreekt, zoals deze fotograaf ze met feilloos vakmanschap creëert. In combinatie met een sterk oog voor compositie en overtuigende beeldtaal kan goede documentaire fotografie op die manier uitgroeien tot iets groots.”

De Sony World Photography Awards zijn aan hun achtste editie toe en bekronen jaarlijks 's werelds beste hedendaagse fotografen in diverse genres. De wedstrijd, die openstaat voor fotografen van elk niveau, is een referentie in de fotografiewereld die zowel nieuw talent als gevestigde kunstenaars aantrekt.

De internationale jury's van de awards bestaan uit befaamde deskundigen en de wedstrijd biedt niet alleen de winnaars, maar ook de fotografen op de shortlist bijzonder veel aandacht, geloofwaardigheid en erkenning. Editie 2015 heeft opnieuw records gebroken, met 183.737 deelnemende beelden uit 171 landen, wat de positie bevestigt van de Awards als de grootste fotografiewedstrijd ter wereld.

WINNAARS EN FINALISTEN IN DE PROFESSIONELE CATEGORIE

De laureaten en de deelnemers die de tweede en de derde plaats behaalden in de dertien verschillende professionele categorieën, werden vandaag eveneens bekendgemaakt.

De winnende werken zijn afkomstig uit de hele wereld, belichten uiteenlopende onderwerpen en vertegenwoordigen de beste hedendaagse fotografie in hun genre. De winnaars zijn:

Architecture - Winnaar - Cosmin Bumbuț, Roemenië

Tweede plaats - Massimo Siragusa, Italië

Derde plaats - Vadim Sivak, Oekraïne

Arts & Culture - Winnaar - Aristide Economopoulos, Verenigde Staten

Tweede plaats - Alessandra Bello, Italië

Derde plaats - Rich Wiles, Verenigd Koninkrijk (woont in Palestina)

Campaign - Winnaar - Sebastian Gil Miranda, Frankrijk (woont in Argentinië)

Tweede plaats - Jonathan Syer, Verenigd Koninkrijk

Derde plaats - Eduardo Leal, Portugal (woont in het Verenigd Koninkrijk)

Conceptual - Rahul Talukder, Bangladesh

Tweede plaats - Daesung Lee, Zuid-Korea (woont in Frankrijk)

Derde plaats - Alejandro Almaraz, Argentinië

Contemporary Issues - Scott Typaldos, Zwitserland

Tweede plaats - Corentin Fohlen, Frankrijk

Derde plaats - Annalisa Natali Murri, Italië

Current Affairs - John Moore, Verenigde Staten

Tweede plaats - Valery Melnikov, Rusland

Derde plaats - Herman Verwey, Zuid-Afrika

Landscape - Simon Norfolk, Verenigd Koninkrijk

Tweede plaats - Peng-Chun Yen, Taiwan

Derde plaats - Giulio di Sturco, Italië

Lifestyle - Li Fan, China

Tweede plaats - Dovile Dagiene, Litouwen

Derde plaats - Ramil Gilvanov, Rusland

People - Giovanni Troilo, Italië

Tweede plaats - Johan Bavman, Zweden

Derde plaats - Liza Van der Stock, België

Portraiture - Rubén Salgado Escudero, Spanje (woont in Myanmar)

Tweede plaats - Dougie Wallace, Verenigd Koninkrijk

Derde plaats - Jens Juul, Denemarken

Sport - Riccardo Bononi, Italië

Tweede plaats - Irina Dainakova, Wit-Rusland

Derde plaats - Jonathan Yeap Chin Tiong, Singapore

Still Life - Donald Weber, Canada

Tweede plaats - Peter Franck, Duitsland

Derde plaats - Mong-Yong Sim, Maleisië (woont in Taiwan)

OPEN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

De Duitse amateurfotograaf Armin Appel is uitgeroepen tot Open Photographer of the Year en mocht 5000 USD in ontvangst nemen voor zijn beeld ‘Schoolyard’. Het werk werd geselecteerd uit de bijna 80.000 inzendingen in de categorie Open, is genomen terwijl Appel aan het paragliden was en toont het levendige landschap van het Duitse Biberach an der Riss. Het beeld werd uitgeroepen tot algemeen laureaat van de negen andere winnaars in de categorie Open die op 31 maart werden bekendgemaakt. Een panel van deskundigen van de World Photography Organisation onder leiding van Sam Barzilay, de Creative Director van United Photo Industries (VS), vormde de jury van de categorie Open.

OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY – ELLIOTT ERWITT

Vermaard Magnum-fotograaf Elliott Erwitt werd tijdens de Awards geëerd met de Outstanding Contribution to Photography-prijs.

De fotograaf is wereldberoemd om zijn oprechte en vaak ironische zwart-witbeelden van het dagelijks leven. De prijs looft Erwitt als bescheiden meester, die zowel zijn commerciële als zijn persoonlijke werk benadert met een wrange en snedige visuele virtuositeit.

Een intimistische expositie met een combinatie van bekende en minder bekende werken uit de 60-jarige carrière van Erwitt zal deel uitmaken van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling in het Londense Somerset House.

De prijs werd eerder uitgereikt aan Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein en Phil Stern.

YOUTH PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

De negentienjarige student Yong Lin Tan uit Maleisië is uitgeroepen tot Youth Photographer of the Year. Deze categorie staat open voor fotografen tot negentien jaar en wordt beoordeeld op een enkel beeld. De sfeervolle winnende foto werd genomen in het steegje achter het huis van de grootmoeder van de fotograaf in het Maleisische Kedah. Het beeld werd geselecteerd uit de drie winnaars van de categorie Youth, die op 31 maart werden bekendgemaakt. In totaal namen 6675 fotografen deel aan de Youth-wedstrijd.

STUDENT PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

De Russische fotografe Svetlana Blagodareva van de Polytechnische Staatsuniversiteit in Sint-Petersburg haalde het voor de titel Student Photographer of the Year van negen andere shortliststudenten afkomstig uit de hele wereld. Haar prijs bestaat uit Sony fotografieapparatuur ter waarde van € 35.000 voor haar universiteit. Het Student Focus-programma is een van de grootste internationale programma's voor fotografiestudenten ter wereld en werkt samen met 230 instellingen op zes continenten.

TENTOONSTELLING EN BOEK

Alle beelden van de shortlist worden tentoongesteld in het Londense Somerset House van 24 april tot 10 mei, samen met een specifieke expositie over het werk van Outstanding Contribution to Photography-winnaar Elliott Erwitt. Daarnaast is er ook onze gasttentoonstelling, #FutureofCities, een project rond maatschappelijke documentaire fotografie over de massale toename van de bevolking in onze steden, door de Sony Global Imaging Ambassors en Panos Pictures. Bovendien zullen bezoekers aan de tentoonstelling voor het eerst afdrukken kunnen kopen van de tentoongestelde werken dankzij theprintspace.

Bij de tentoonstelling hoort ook een boek over de winnaars en de geselecteerde werken op de shortlist. Dit boek is verkrijgbaar bij www.worldphoto.org.

Links:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Jill Cotton, Senior Press Manager, World Photography Organisation

+44 (0) 20 7886 3043 / jill@worldphoto.org

Kristine Bjørge, Press Manager, World Photography Organisation

+44 (0) 20 7886 3049 / kristine@worldphoto.org

INFORMATIE VOOR REDACTEURS:

  • Interviews met de fotografen en de juryleden zijn mogelijk via de World Photography Organisation.
  • Voor de Sony World Photography Awards 2015 werden in totaal 183.737 beelden ingezonden: 87.505 in de categorie Professional, 79.264 in de categorie Open, 6675 in de categorie Youth en 10.293 in de categorie Mobile Phone.

Over de World Photography Organisation (WPO)

De WPO is een plek waar fotografie wordt gevierd en de kunst van de fotograaf wordt erkend. De World Photography Organisation werkt met professionals, amateurfotografen en studenten en biedt een wereldwijd netwerk in de fotografische sector om niet alleen de kwaliteit van de dialoog over dit onderwerp te verbeteren, maar ook het bewustzijn over en de waardering voor deze kunstvorm te vergroten. De WPO organiseert het hele jaar door publieke en sectorevenementen, zoals: de Sony World Photography Awards, 's werelds grootste fotografiewedstrijd met bijbehorende wereldwijde tentoonstelling, het World Photography Student Focus Programme, dat de volgende generatie fotografen inspireert en met hen samenwerkt, en Photo Shanghai, de belangrijkste kunstbeurs gewijd aan fotografie in de regio Azië-Stille Oceaan. Bovendien heeft de WPO een sterke onlineaanwezigheid via zijn website, Twitter, Facebook en Instagram, en gaat de organisatie in haar maandelijkse onlinepublicatie, The Magazine, in op actuele thema's uit de sector.Meer informatie vind je opwww.worldphoto.org.

About Sony Corporation

Sony Corporation is a leading manufacturer of audio, video, game, communications, key device and information technology products for the consumer and professional markets. With its music, pictures, computer entertainment and online businesses, Sony is uniquely positioned to be the leading electronics and entertainment company in the world. Sony recorded consolidated annual sales of approximately $75 billion for the fiscal year ended March 31, 2014. Sony Global Web Site: http://www.sony.net/

Over Sony
Sony Corporation is een toonaangevende fabrikant van audio-, video-, game- en communicatieproducten en belangrijke IT-producten voor particuliere en zakelijke gebruikers. Met de activiteiten op het gebied van muziek, beeld en computerentertainment en met de online activiteiten is Sony wereldwijd marktleider in elektronica en entertainment. Sony had een geconsolideerde jaaromzet van ongeveer USD 75 miljard voor het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2014. Wereldwijde website van Sony: http://www.sony.net/.

Bestanden in de bijlage

Word-document