Volg Sony Belgium (Nederlands)

Winnaar Belgium National Award Sony World Photography Awards 2016 bekendgemaakt

Persbericht   •   mar 15, 2016 10:43 CET

  • De Belgische fotografe Olympe Tits uit Antwerpen is de winnares van de Belgium National Award van de Sony World Photography Awards 2016.
  • De winnende foto van Tits, ‘Bataille d’epaulettes, werd gekozen als beste foto genomen door een Belgische fotograaf, ingezonden voor een van de tien ‘Open’-categorieën van de Awards.

Olympe Tits is lerares hedendaagse dans aan de Koninklijke Balletschool en autodidactische fotografe uit Antwerpen. Met deze prijs wint zij een Sony ILCE-7M2K en zal haar foto deel uitmaken van de 2016 Sony World Photography Awards-tentoonstelling. Deze wordt van 22 april tot 8 mei georganiseerd in het Somerset House te Londen. Daarnaast worden alle winnende foto’s gepubliceerd worden in het jaarlijkse Sony World Photography Awards Book. Tijdens de tentoonstelling zijn ook de winnende foto’s van de categorieën Professional, Open en Youth te zien. Daarnaast is de eerste Europese tentoonstelling te bewonderen van het kunstfotografenduo RongRong & inri (China/Japan), die de award Outstanding Contribution to Photography in ontvangst mochten nemen.

Tits reageerde blij verheugd met de prijs: Het eerste wat ik deed toen ik het te horen kreeg? Ik liet mijn paella vallen en sprong een gat in de lucht. Ik hoop dat dit de weg vrijmaakt naar een inspirerende toekomst in de visuele kunsten. Er kleeft wel nog steeds rijst aan mijn tapijt!"

Ze zei het volgende over de winnende foto: "Met deze foto wil ik aantonen dat een menselijk lichaam in elke ruimte en op elke leeftijd een verhaal met zich meedraagt. Een lichaam liegt nooit. Elke kleine beweging vertelt iets, ook al zijn mensen zich daar vaak niet van bewust. Deze vervreemding van ons eigen lichaam is wat ik wil vastleggen in mijn foto's. Op de foto zie je drie fantastische vrouwen: Inge Schoups, Leen Dockx en An Melis. Ik heb met hen samengewerkt als choreografe voor het theaterstuk ‘Het gaat over’ in Het Paleis (Antwerpen). De foto werd genomen op het dak van de Koninklijke Balletschool, waar ik vorige zomer aan het werk was."

  • De tweede en derde plaats voor de Belgium National Award waren voor:
  • Tweede plaats: Dennis Vandermeersch voor zijn foto ‘Croc in black and white’
  • Derde plaats: Petra Van Borm voor haar foto ‘1,2,3 Set’
  • Het National Awards-programma bekroont en beloont de beste foto genomen door een plaatselijke fotograaf en wordt wereldwijd georganiseerd in 60 verschillende landen. De wedstrijd is toegankelijk voor fotografen van elk niveau.
  • De winnaars van de 60 National Awards werden vandaag bekendgemaakt. Ga naar www.worldphoto.org om alle winnende foto's te bekijken.De Sony World Photography Awards beloont en bekroont de beste hedendaagse fotografie ter wereld van het vorige jaar. De awards trekken fotografen aan van elk niveau en omvatten vier wedstrijden: Professional, Open, Youth en Student. Meer informatie over de awards vindt u op www.worldphoto.org.

Voor interviews en meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jill Cotton, Senior Press Manager / Kristine Bjørge, PR Manager

press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043

De foto’s op de shortlist kunnen gedownload worden op press.worldphoto.org.

Voor sociale media: gebruik #SWPA en tag @WorldPhotoOrg

Agenda Sony World Photography Awards

  • 29 maart: publicatie winnaars categorieën Open en Youth
  • 21 april: bekendmaking Professional/Open/Student/Youth Photographers of the Year en winnaars categorie Professional

Over de World Photography Organisation

De World Photography Organisation is een instituut waar fotografie als kunst wordt erkend. De World Photography Organisation werkt samen met professionele fotografen, amateurfotografen en fotografiestudenten en biedt een mondiaal platform voor de volledige fotografiesector. Hiermee wil de organisatie de discussie over het betreffende onderwerp naar een hoger niveau te brengen en tevens de bekendheid en waardering van deze kunstvorm te vergroten. De World Photography Organisation organiseert diverse openbare evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, 's werelds grootste fotografiewedstrijd, het World Photography Organisation Student Focus Programme, dat de volgende generatie fotografen inspireert, Photo Shanghai, de belangrijkste kunstbeurs gewijd aan fotografie in de regio Azië/Stille Oceaan, en Photo San Francisco, de nieuwe Amerikaanse internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. Meer informatie vindt u op www.worldphoto.org

Over Sony
Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net