Volg Sony Belgium (Nederlands)

Twee professionele Belgische fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019

Persbericht   •   mar 27, 2019 15:03 CET

Twee professionele Belgische fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019

Twee Belgische fotografen zijn binnen de Professional competitie genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019. De uit Brussel afkomstige Alain Schroeder is binnen zowel Natural World & Wildlife als Sport categorie genomineerd. Rebecca Fertinel (eveneens Brussel) staat op de shortlist in de categorie Brief.

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. Ze bieden fotografen de kans om zich verder te ontwikkelen in fotografie. De Awards zijn toonaangevend binnen de sector en biedt fotografen van over de hele wereld elk jaar opnieuw volop publiciteit en zichtbaarheid.

De winnaars van de verschillende categorieën worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Londen op 17 april. Alle op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden tevens tentoongesteld in Londen van 18 april tot 6 mei 2019. Alle winnaars worden tevens opgenomen in het boek van 2019 Awards.

Alle categoriewinnaars van de onderdelen Professional, Open, Youth en Student ontvangen digitale fotoapparatuur van Sony. Daarnaast worden er geldprijzen verstrekt, 25.000 USD voor de “Photographer of the Year” en 5.000 USD voor de winnaar van het segment Open.

De Professional shortlist omvat prachtige series uit tien verschillende categorieën. De twee genomineerde Belgische worden in drie categorieën herkend:

Alain Schroeder, Professional Natural World & Wildlife en Sport categorieën

De jury was erg onder de indruk van de Brussel gevestigde fotojournalist Alain Schroeder vanwege zijn technische bekwaamheid en inzicht. Schroeder, richtte het Belgische fotoagentschap Reporters op en heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd.

Zijn serie in de categorie Natural World & Wildlife draagt de titel Saving Orangutans en belicht de urgente bedreiging voor de Sumatraanse orang-oetans in Indonesië. De foto's leggen het werk vast van het orang-oetan Informatiecentrum en het reactieteam, de Human Orangutan Conflict Response Unit. Ook werd het werk van het Sumatran Orangutan Conservation Program vastgelegd die de orang-oetans verzorgt, rehabiliteert en resocialiseert.

De andere succesvolle reeks van Schroeder, Taekwondo North Korea Style, staat op de shortlist in de categorie Professional Sport. De serie onderzoekt de historische invloeden van de nationale krijgskunst van Korea, Taekwondo, wat zich vertaalt naar Way of kick and fist. De sport wordt beoefend in elke school in Noord-Korea en maakt deel uit van de Daily Sports & Health Routine van alle Noord-Koreaanse burgers. De dynamische zwart-witreeks van Schroeder verkent deze sportieve cultuur.

Rebecca Fertinel, Professional Brief categorie

Kunstenaar Rebecca Fertinel (° 1991) staat op de shortlist voor haar werk Ubuntu - I Am Because We Are. De serie reageert op een brief van identiteit, waarin Ubuntu, een Nguni Bantu term die 'menselijkheid' betekent en het geloof in een universele band die de hele mensheid met elkaar verbindt.

Fertinel over haar serie: "In augustus 2015 werd ik uitgenodigd voor een bruiloft door mijn vriend Tracy. Hier maakte ik kennis met de warme, onbeschaamde benadering van het leven van de Congolese gemeenschap in België en het Nguni Bantu-concept 'Ubuntu'. Het concept van Ubuntu lijkt te verweven met de wens om bij een groep te horen en een groepsidentiteit te behouden in een veranderende omgeving. Met de sfeer maar ook met de stille momenten daartussen, probeerde ik het gevoel te vangen van een gebeurtenis die op een echt feest leek. Namelijk gericht op vreugde en rituelen en niet op de behoefte aan een perfecte locatie."

Fertinel is gevestigd in Brussel en haar werk omvat een breed scala aan verschillende onderwerpen, met een sterke interesse in persoonlijke opvattingen en verbinding met anderen. Haar beelden leggen vaak manieren vast waarop mensen in verschillende levensgebeurtenissen handelen, waarnemen, denken of voelen.

Hieronder is de volledige lijst van genomineerde fotografen in de categorie Professional te vinden.

Architecture

David Behar, Verenigde Staten
Dimitri Bogachuk, Oekraïne
Peter Franck, Duitsland
Michael Najjar, Duitsland
Daniel Ochoa de Olza, Spanje
Felicia Simion, Roemenië
Tuomas Uusheimo, Finland
Stephan Zirwes, Duitsland

Brief 

Toby Binder, Duitsland
Rebecca Fertinel, België
Kacey Jeffers, Saint Kitts en Nevis
Alice Mann, Zuid-Afrika
Christina Stohn, German
Edward Thompson, Groot-Brittannië
Zhipeng Zhu, China (Vasteland)

Creative

Djeneba Aduayom, Frankrijk
Allan Dransfield, Groot-Brittannië
Pol Kurucz, Frankrijk
Marinka Masséus, Nederland
Leah Schretenthaler, Verenigde Staten

Discovery

Karina Bikbulatova, Rusland
Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italië
Boyuan Zhang, China (Vasteland)

Documentary

Federico Borella, Italië
Mustafa Hassona, Palestina
Andrew Kelly, Australië
Kyung-Hoon Kim, Zuid-Korea
Hashem Shakeri, Iran
Brent Stirton, Zuid-Afrika

Landscape

Imma Barrera, Verenigde Staten
Kieran Dodds, Groot-Brittannië
Catherine Hyland, Groot-Brittannië
Marco Kesseler, Groot-Brittannië
Yan Wang Preston, Groot-Brittannië

Natural World and Wildlife

Jasper Doest, Nederland
Liang Fu, China (Vasteland)
Maela Ohana, Frankrijk
Alain Schroeder, België
Christian Vizl, Mexico

Portraiture 

Scarlett Coten, Frankrijk
Massimo Giovannini, Italië
Álvaro Laiz, Spanje
Marta Moreiras, Spanje
Laetitia Vançon, Frankrijk
Sadegh Zabbah, Iran

Sport

Alain Schroeder, België
Chris Donovan, Canada
Sigurd Fandango, Noorwegen
Filippo Gobbato, Italië
Alessandro Grassani, Italië
Trent Mitchell, Australië
Thomas Nielsen, Denemarken
Jaime Otoniel Perez Munevar, Colombia
Kohei Ueno, Japan

Still Life

Peter M. Madsen, Denemarken
Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Frankrijk
Kui Su, China (Vasteland)
Cletus Nelson Nwadike, Zweden
Yiming Zhang, China (Vasteland)
Stefanie Dollhopf, Duitsland

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 77 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2018. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net