Volg Sony Belgium (Nederlands)

​Twee Belgische fotografen genomineerd voor Sony World Photography Awards 2018

Persbericht   •   mar 01, 2018 12:15 CET

  • Twee Belgische fotografen op de shortlist van de Awards
  • Alle beelden uit de shortlist zijn te vinden op worldphoto.org/press

De juryleden van de 2018 Sony World Photography Awards hebben bekend gemaakt dat twee Belgische fotografen tot de shortlist van de tien beste fotografen behoren voor de Professionele categorie.

Dit jaar is alweer de 11e editie van de Sony World Photography Awards, georganiseerd door de World Photography Organisation. Fotografen uit meer dan 200 landen hebben bijna 320.000 beelden ingezonden. De internationale inzendingen laten een enorme variatie aan genres, stijlen en onderwerpen zien. Binnen de Awards zijn er 4 wedstrijden: Professioneel, Open, Jeugd en Studenten Focus.

Fotografen in de categorie ‘Professioneel’ worden erkend voor een reeks werken, bestaande uit 5 tot 10 beelden. De juryleden hebben de enorme verscheidenheid aan werk beloond en nomineerden de volgende Belgische fotografen:

  • Alexander Meeus, Landschap, (Gent)
  • Paul D'Haese, Discovery, (Ternat)

Alexander Meeus: zijn werk biedt inzicht in de unieke effecten van het speciale microklimaat van Bàrdenas Reales, een halfwoestijn in het noorden van Spanje, dat eerder lijkt op een Afrikaanse of Mexicaanse woestijn dan op het landschap van het Iberisch schiereiland.

Paul D'Haese heeft fotografie gestudeerd aan de academie van Anderlecht en Sint-Niklaas en reflecteert op de menselijke neiging om ‘Veilige Havens’ te bouwen en hoe onze omgeving hier visueel door wordt beïnvloed. Over zijn werk zegt hij: “Er is zoveel visueel verhaal te vinden in de manier waarop we bouwen, de manier waarop we het landschap domesticeren. Dit resulteert in huiveringwekkende beelden: bizar, surrealistisch en beangstigend.”

Het werk van de genomineerde en geprezen fotografen wordt van 20 april tot 6 mei tentoongesteld op de Sony World Photography Awards 2018-tentoonstelling in Londen. De winnaars van de categorie ‘Open’ worden 20 maart (2018) bekend gemaakt en de algemene en Professionele categoriewinnaars worden 19 april (2018) bekend gemaakt.

Sony World Photography Awards 2018

Dit jaar is alweer de 11e editie van de Sony World Photography Awards, georganiseerd door de World Photography Organisation. Fotografen uit meer dan 200 landen hebben bijna 320.000 beelden ingezonden (+140% vergeleken met 2017). De lijst met genomineerden (top 10 per categorie) en de lijst met eervolle vermeldingen (top 50 per categorie) bevatten enkele van 's werelds beste beelden van het afgelopen jaar. De shortlist biedt hierbij een mooi overzicht van de voornaamste trends en focuspunten van de hedendaagse fotografen.

De internationale inzendingen laten een enorme variatie aan genres, stijlen en onderwerpen zien. Binnen de Awards zijn er 4 wedstrijden: Professioneel, Open, Jeugd en Studenten Focus. De categorie ‘Professioneel’ omvat 10 subcategorieën, waaronder Architectuur, Hedendaagse kwesties, Landschap, Natuur & Wilde dieren, Portretten, Creatief en Ontdekking. Ook de categorie Open telt 10 subcategorieën, enkele hiervan zijn Cultuur, Enhanced, Beweging, Straatfotografie en Reizen.

De categorie ‘Professioneel’, die beoordeeld wordt op een reeks werken, heeft dit jaar een indrukwekkend aantal inzendingen ontvangen. De jury vindt de inzendingen bijzonder kwalitatief, vooral in de twee nieuwe categorieën: Creatief en Ontdekking. De lijst van genomineerde werken toont een breed spectrum aan beelden: van stijlvolle foto’s gebaseerd op de menselijke obsessie met rijkdom tot beelden van de Rohingya-vluchtelingencrisis, maar ook grappige portretten van honden met hun baasjes. De fotografen op de shortlist zijn genomineerd als mogelijke winnaar binnen hun categorie en voor de Photographer of the Year Award.

De categorie ‘Open’ wordt beoordeeld op één beeld. Ook bij deze categorie is een breed scala aan onderwerpen ingezonden. De categorieën Straatfotografie en Landschap en Natuur hebben het grootste aantal inzendingen ontvangen. Van bevroren meren, zonovergoten woestijnen en verborgen wouden, tot aan wereldwijde portretten en unieke beelden van culturen en tradities.

Een groot aantal inzendingen in de categorie ‘Open’ heeft een Eervolle Vermelding gekregen. Met diverse onderwerpen, zoals industriële elektriciteitscentrales, vliegende zwanen en para-atleten in de regen, stonden de beelden in de top 50 van hun categorie. Alle genomineerde foto's in de categorieën ‘Professioneel’ en ‘Open’ maken kans om te winnen en doen mee aan de eretitel Photographer of the Year (25.000 USD) of Open Photographer of the Year (5.000 USD).

Voor de ‘Jeugd’ competitie is een grote variatie aan beelden ingezonden door fotografen tussen de 12 en 19 jaar. Elke deelnemer heeft één foto, met als thema ‘Mijn leefomgeving’, ingezonden. Er zijn dit jaar bijna 8.000 meer inzendingen binnengekomen dan vorig jaar.

Tot slot trok de competitie ‘Studenten Focus’ deelnemers van universiteiten over de hele wereld. Tien genomineerde studenten uit Groot- Brittannië, India, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië, Canada en China gaan nu een uitgebreider corpus aan werken produceren. De studenten maken kans om 30.000 euro aan digitale fotografieapparatuur van Sony voor hun universiteit te winnen.

De Sony World Photography Awards worden anoniem beoordeeld door internationale fotografieprofessionals. Mike Trow, picture Editor bij Britsh Vogue, vormt samen met vertegenwoordigers van internationale musea, uitgevers en media de jury. De hoofdsponsor van de Awards, Sony, is niet betrokken bij de beeldenselectie voor beoordeling binnen deze wedstrijd.

Philip Tinari (Jurylid en directeur van het Ullens Centrum voor Hedendaagse Kunst in China):

"We zijn erg onder de indruk van de diepgang en de diversiteit van het ingezonden werk. De vele wijzen waarop fotografen wereldwijd inspelen op kwesties die ons allemaal aangaan, zijn zeer inspirerend."

Naomi Cass (Jurylid en directrice van het Centre for Contemporary Photography in Melbourne, Australië) merkt op: “Het ingezonden werk was buitengewoon veelzijdig van aard. Diversiteit binnen de jury leverde stevige discussies op, maar met uitmuntende winnaars als resultaat. Ik ben onder de indruk van de diverse benaderingen binnen elke categorie en de variatie aan fotografen wereldwijd.”

Clare Grafik (Jurylid en hoofd tentoonstellingen bij The Photographers' Gallery in Londen, VK) geeft commentaar: "Van nieuwe vormen van portretfotografie tot aan creatieve reacties op het landschap waarin we leven: de inzendingen laten zien hoe breed en innovatief hedendaagse fotografie is. De manier om fotografische beelden te beleven, wordt steeds veelzijdiger. De Awards stellen ons in staat om op nieuw talent te focussen. Ook kunnen we hiermee belangrijke projecten in beeld te brengen die we anders misschien zouden hebben gemist.”

Scott Gray (Directeur van de World Photography Organisation) over de Awards: “De kwaliteit van de inzendingen van dit jaar heeft grote indruk gemaakt. Binnen alle categorieën zijn uitzonderlijke kunstwerken ingezonden. De WPO heeft de afgelopen 11 jaar fotografen en fotografie in de schijnwerpers gezet. We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat fotografie wordt erkend als een dynamisch, spannend en toegankelijk medium.”

De Award-winnaars worden op 19 april bekengemaakt tijdens de prijsuitreiking in Londen. De winnaars in de categorieën Photographer of the Year, Open Photographer of the Year, Professioneel, Jeugd en de tien genomineerde Studenten Focus-deelnemers worden naar Londen overgevlogen om de ceremonie bij te wonen. Ook ontvangen de categoriewinnaars de meest recente digitale fotografieapparatuur van Sony en ze worden opgenomen in het boek van de Awards 2018.

Alle genomineerden en winnende beelden worden tentoongesteld in het Somerset House te Londen.

Een gedeelte van de tentoonstelling bevat speciaal geselecteerd werk van de Outstanding Contribution to Photography-prijsontvanger van 2018 (deze wordt bekendgemaakt op 13 maart).

De tentoonstelling loopt van 20 april tot 6 mei. Tickets zijn verkrijgbaar via www.worldphoto.org/2018exhibition

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net

Bestanden in de bijlage

PDF-document