Volg Sony Belgium (Nederlands)

Twee Belgische fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2017

Persbericht   •   feb 28, 2017 08:30 CET

Twee Belgische fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2017


  • De awards van 2017 trokken meer dan 227.000 inzendingen uit 183 landen
  • Fotografen maken kans op digitale fotoapparatuur van Sony en een geldprijs
  • De winnaars worden donderdag 20 april bekend gemaakt
  • Twee Belgische fotografen haalden ook de top 50 in hun categorie
  • De foto’s zijn beschikbaar voor publicatie via worldphoto.org/press


Dinsdag 28 februari 2017 -
De juryleden van de 2017 Sony World Photography Awards hebben vandaag bekend gemaakt dat twee Belgische fotografen tot de shortlist van de tien beste fotografen behoren voor de Professional Award. Jeroen de Wandel werd op de shortlist gezet voor de categorie Professional Conceptual en Frederik Buyckx voor de categorie Professional Landscape.

Meer dan 227.000 beelden uit 183 landen werden ingezonden voor de Sony World Photography Awards 2017 en vandaag worden de nominaties bekend gemaakt voor Professional, Open, Youth en Student Focus. In totaal werden er 110.270 beelden ingezonden voor de categorie Professional.


Genomineerde Belgische fotografen

Jeroen De Wandel, categorie Professional Conceptual

Jeroen, een fotograaf uit Gent, werd genomineerd voor zijn poëtische serie "Ensō". De serie maakt deel uit van een lopend project waarbij elke foto staat voor een stuk van de identiteit van de fotograaf.

Jeroen over zijn stijl van fotograferen: "De centrale thema's in het werk zijn tijd, familie, vervreemding en verwondering, bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Dit resulteert soms in abstracte en erg tastbare beelden, met een vleugje realiteit erin. De thema’s kunnen veranderen afhankelijk van de functie van de plaats die ze hebben in een serie/expo, waarbij compositie en interactie tussen de beelden centraal staan."

Over zijn succes zegt Jeroen: "Ik ben echt in de wolken om uit 110.270 inzendingen uit 183 landen gekozen te worden!"


Frederik Buyckx, categorie Professional Landscape

Frederik, oorspronkelijk van Antwerpen en nu als freelance fotograaf werkzaam in Gent, werd op de shortlist gezet voor zijn serie "Whiteout". De serie bestaat uit een reeks sublieme zwart-wit foto's, die verschillende landschappen in een winters jasje weergeven. Voor deze serie reisde Frederik naar verafgelegen gebieden in de Balkan, Scandinavië en Centraal-Azië, waar mensen afgezonderd en in nauw contact met de natuur leven.

Frederik over de serie: "De natuur ondergaat een eigenaardige transformatie in de winter. Wanneer sneeuw en ijs het landschap beginnen te domineren en wanneer mens en dier met het extreme weer moeten omgaan. De serie legt deze strijd tegen verdwijning onder de loep. De strijd tegen een whiteout."


Prijzen en tentoonstelling

De fotografen strijden om hun categorie en om de prestigieuze titel van Sony World Photography Award Photographer of the Year te winnen. De winnaars worden bekend gemaakt op donderdag 20 april. Tot de prijzen behoren digitale fotoapparatuur van Sony, een reis naar de prijsuitreiking in Londen en 25.000 dollar.

Het werk van beide genomineerde fotografen zal samen met de werken op de shortlist en de winnende beelden worden getoond op de Sony World Photography Awards en de Martin Parr – 2017 Tentoonstelling in Londen vanaf 21 april tot 7 mei.


Verdere aanbevelingen

De juryleden van de Sony World Photography Awards bevolen ook twee Belgische fotografen aan in de Open-wedstrijd (beoordeling van slechts één foto). De fotografen die de top 50 van de wereld hebben behaald voor hun foto's zijn:

  • Luc Vangindertael (Leuven), categorie Architecture
  • Evelien Vanderstraeten (uit Halle, woonachtig in Huizingen), categorie Still life


De Sony World Photography Awards

De World Photography Organisation viert in 2017 haar 10e verjaardag van de Sony World Photography Award en een decenniumlange samenwerking met haar hoofdsponsor Sony.

Elk jaar erkennen en belonen de awards de beste hedendaagse beelden die het laatste jaar werden vastgelegd en ingezonden voor een van de vier wedstrijden - Professional, Open, Youth en Student Focus. Met 49 nationaliteiten vertegenwoordigd, versterken de shortlists van 2017 de internationale aantrekkingskracht en het unieke vermogen van de awards om fotografen uit alle hoeken van de wereld voor te stellen op wereldwijde schaal.

Alle vier de wedstrijden worden anoniem gejureerd door internationaal gerenommeerde vakspecialisten, zorgvuldig gekozen door de World Photography Organisation. Voor een volledige lijst van de juryleden van 2017 klikt u hier.


INFORMATIE VOOR REDACTEURS

Er werden 227.596 beelden ingezonden voor alle wedstrijden van de Sony World Photography Awards 2017

  • Wedstrijd Professional: 110.270 inzendingen
  • Wedstrijd Open: 105.692 inzendingen
  • Youth: 11.634 inzendingen


Verwachte aankondigingen Sony World Photography Awards

28 maart 2017 – aankondiging winnaars Open en National Award

20 april 2017 – aankondiging Photographer of the Year. Winnaars categorie Professional, Open, Youth en Student Focus Photographers of the Year tijdens een ceremonie in Londen

21 april - 7 mei 2017 – Sony World Photography Awards en Martin Parr - 2017 Tentoonstelling in Somerset House, Londen

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net

Bestanden in de bijlage

PDF-document