Volg Sony Belgium (Nederlands)

Sony kondigt nieuwe BRAVIA XR 8K LED, 4K OLED en 4K LED modellen met nieuwe 'Cognitive Processor XR' aan

Persbericht   •   jan 07, 2021 19:00 CET

— Innovatieve nieuwe processor die het menselijk brein nabootst voor een niet eerder geziene, meeslepende kijkervaring —

Sony stelt vandaag de eerste televisies met cognitieve intelligentie aan de wereld voor[1]. De nieuwe BRAVIA XR televisies zijn de MASTER-serie Z9J 8K LED, de MASTER-serie A90J en A80J OLED, en de X95J en X90J 4K LED.

De Cognitive Processor XR is het brein van de nieuwe BRAVIA XR televisies. Deze werkt met een volledig nieuwe verwerkingsmethode die verder gaat dan standaard AI: hij bootst de manier waarop mensen dingen zien en horen na. Wanneer wij objecten waarnemen, focussen we onbewust op bepaalde punten. Door middel van cognitieve intelligentie verdeelt de Cognitive Processor XR het scherm in meerdere zones, waarbij hij detecteert waar de 'focuspunten' in het beeld zich bevinden. Conventionele AI kan alleen beeldelementen zoals kleur, contrast en detail individueel detecteren en analyseren, maar de nieuwe Cognitive Processor XR kan een hele reeks elementen tegelijk analyseren, net zoals onze hersenen dat doen. Hierdoor worden alle elementen in onderlinge samenhang aangepast voor het beste eindresultaat, waardoor alles in de scene wordt gesynchroniseerd tot een levensecht geheel. Conventionele Artificiële Intelligentie (AI) is daar niet toe in staat.

De Cognitive Processor XR kan ook de geluidspositie in het signaal analyseren, zodat het geluid exact overeenstemt met wat er zich op het scherm afspeelt. Daarnaast tovert hij elk geluid om tot 3D surround sound voor schitterend realisme en een geluidsveld waar je helemaal in opgaat. De processor leert, analyseert en begrijpt ongekende hoeveelheden data en optimaliseert op slimme wijze elke pixel, elk frame en elke scène - met het meest levensechte beeld en geluid dat Sony ooit heeft geleverd.

"Sony innoveert zijn tv-technologie voortdurend om de meest meeslepende kijkervaring te bieden die er bestaat", aldus Masaomi Ando, het hoofd van de Business Unit TV van Sony Europe. "De nieuwe BRAVIA XR tv's geven de realiteit beter dan ooit weer dankzij de verwerkingskracht van 's werelds eerste cognitieve processor[2], die verder gaat dan conventionele AI."

Hoogtepunten van het BRAVIA XR assortiment:

 • BRAVIA CORE[3]: BRAVIA CORE is ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment (SPE). Entertainment en technologie komen hier samen voor een unieke Sony ervaring met bijzondere toegevoegde waarde. Alle nieuwe BRAVIA XR modellen zijn ermee uitgerust, zodat gebruikers kunnen genieten van de nieuwste SPE Premium titels en klassiekers,[4] evenals de grootste IMAX Enhanced collectie. BRAVIA CORE is de eerste in de industrie met Pure Stream technologie voor een vrijwel lossless, UHD BD-equivalente kwaliteit met streamingsnelheden tot 80 Mbps[5]. Ontdek hier meer over deze samenwerking: https://www.sony.net/bravia-core
 • Google TV: in deze line-up wordt ook Google TV geïntroduceerd, een gloednieuwe entertainmentervaring die films, shows, live tv en meer van apps en abonnementen6 samenbrengt en deze speciaal voor jou organiseert. Vind gemakkelijk iets om naar te kijken met gepersonaliseerde aanbevelingen en voeg een bladwijzer toe voor series en films naar één enkele Watchlist om bij te houden wat u wilt bekijken. Gebruikers kunnen zelfs vanaf hun telefoon of laptop series en films toevoegen aan hun Watchlist met Google Zoeken.
 • HDMI 2.1 feature compatibiliteit: Alle BRAVIA XR tv's zijn HDMI 2.1-compatibel, inclusief 4K 120fps, Variable Refresh Rate (VRR)7, Auto Low Latency Mode (ALLM) en eARC, met hogere resoluties en beeldfrequenties voor de ultieme beleving van next-generation games.
 • Sound-from-Picture Reality: Naast de beste beeldkwaliteit op de markt biedt de nieuwe Cognitive Processor XR ook een ongelooflijk geluid dankzij Sound-from-Picture Reality™, waarmee de positie van het geluid wordt afgestemd op de beelden op het scherm voor een ongeëvenaard levensechte ervaring.
 • Handsfree spraakfunctie: Met de handsfree spraakbediening die is ingebouwd in de Google TV's8 van Sony, kun je de afstandsbediening opzij leggen en gewoon je stem gebruiken om naar entertainment te zoeken, antwoorden te krijgen en de tv en smarthome-apparaten te bedienen. Zeg bijvoorbeeld 'Hey Google, zet de tv aan' of 'Hey Google, waar zal ik naar kijken?'
 • Compatibiliteit met slimme speakers: Met toestellen die uitgerust zijn met Google Assistant en Amazon Alexa9 kun je YouTube-video's casten en bedienen via Google Nest speakers10 of het kanaal of volume wijzigen met Google Assistent en Amazon Alexa ingeschakelde apparaten.
 • Zie het zoals de maker voor ogen had: De nieuwe modellen blijven beelden weergeven zoals de maker het bedoeld heeft met de Netflix Calibrated Mode, die Netflix-content van studiokwaliteit biedt. Daarnaast bevatten de modellen IMAX® Enhanced, welke IMAX remastert beeld en geluid leveren, evenals een IMAX Enhanced Mode - volledig geoptimaliseerd voor het afspelen van filmische inhoud.

  Sony’s nieuwe tv-modellen en hun belangrijkste eigenschappen zijn in de bijlage te vinden.

  Prijzen en beschikbaarheid
  Detailhandelsprijzen en -verkrijgbaarheid in Europa zullen later worden bekendgemaakt.

  Bekijk voor meer informatie over nieuwe Sony televisiemodellen Sony’s BRAVIA XR aankondigingsvideo hier of bezoek de BRAVIA XR website: https://www.sony.nl/electronics/bravia-xr

  Bezoek voor meer informatie over alle Sony televisies de volgende website: https://www.sony.nl/electronics/tv/t/tv

  1Inclusief een processor die meerdere beeldelementen kruislings analyseert in combinatie met focuspunten; het opnieuw creëren van het menselijk perspectief. Sinds december 2020 heeft geen enkel ander merk dergelijke cognitieve intelligentie specifiek geclaimd voor hun tv-processor. Geverifieerd door Strategy Analytics.
  2Vanaf december 2020 analyseert Cognitive Processor XR meerdere beeldelementen gecombineerd met focuspunten; het opnieuw creëren van het menselijk perspectief. Geverifieerd door Strategy Analytics.
  3 Landen en beschikbaarheid onder voorbehoud.
  4Het aantal en de selectie van titels verschilt per model en kan worden gewijzigd.
  5Normaal gesproken is een videoservice ongeveer 25-30 Mbps, afhankelijk van de internetconditie.
  6De geïntegreerde services van Google TV zijn onderhevig aan algemene voorwaarden en kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd of beëindigd.
  7VRR vereist een firmware-update.
  8Compatibele apparaten hebben een internetverbinding nodig. Gesproken zoekopdracht is beschikbaar met de meegeleverde afstandsbediening, Android TV Remote Control-applicatie met Android 4.0 of hoger, of met Sony's TV SideView-applicatie die beschikbaar is voor Android 4.0.3 of hoger of iOS 7.0 of hoger.
  9Apparaten met Amazon Alexa (apart verkrijgbaar) die compatibel zijn met tv-apparaten van Sony. Amazon-account vereist. Mogelijk zijn abonnementen vereist om toegang te krijgen tot bepaalde inhoud. De tv- en Alexa-apparaten van Sony hebben beide een internetverbinding nodig. Niet alle smarthome-functies worden ondersteund via Alexa, raadpleeg de ingeschakelde Alexa-vaardigheid voor een lijst met ondersteunde functies. Amazon, Echo, Alexa en alle gerelateerde logo's zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of haar dochterondernemingen
  10Google Nest-luidsprekers (apart verkrijgbaar). Vereist compatibele apparaten die zijn aangesloten op hetzelfde draadloze thuisnetwerk. Download de Google Home-app uit de iPhone App Store of Google Play. Onderworpen aan de algemene voorwaarden voor apps van derden. De gebruiker moet compatibele apparaten koppelen om de werking te kunnen regelen. Zodra het downloaden is voltooid, kan de Google Home-functie worden verbonden met het Sony-apparaat om toegang te krijgen tot de spraakbesturingsfunctie.

First-look video's:

Z9J: https://youtu.be/rAJM1Xbdhds

A90J: https://youtu.be/yvMKxZXw124

A80J: https://youtu.be/PdUemibuSPY

X95J: https://youtu.be/_zuABp5l2rQ

X90J: https://youtu.be/BxGsLpbGbfg

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een duurzame technologische basis. Van game- en netwerkservices tot muziek, films, elektronica, semiconductors en financiële diensten - het doel van Sony is om de wereld te verrijken met emotie via creativiteit en technologie. Voor meer informatie, bezoek: http://www.sony.net

Bestanden in de bijlage

Word-document