Volg Sony Belgium (Nederlands)

Sony introduceert α6500-camera met uitzonderlijke prestaties

Persbericht   •   okt 06, 2016 16:00 CEST

De nieuwe APS-C-sensorcamera combineert een hoog aantal AF-punten met interne beeldstabilisatie over 5 assen, een touchscreen en een 24,2 MP Exmor CMOS-sensor.

Sony lanceert vandaag een APS-C-sensorcamera, de α6500 (model: ILCE-6500). De α6500 is de nieuwste toevoeging aan het Sony’s assortiment spiegelvrije camera's. Het toestel heeft hetzelfde 4D FOCUS-systeem als de α6300-camera, waarmee een object in slechts 0,05 seconden haarscherp in beeld kan worden gebracht. Daarnaast beschikt de α6500, net als de α6300, ook over de 425 AF-punten met fasedetectie. De AF-punten zijn over vrijwel het volledige beeld verspreid en vormen 's werelds grootste aantal AF-punten op een camera met verwisselbare lens. Het nieuwe model legt beelden vast met een snelheid tot 11 fps met continue autofocus en belichtingstracking. In een opnamemodus met liveweergave werkt de camera met een snelheid van 8 fps, waarmee snel bewegende onderwerpen eenvoudig kunnen worden gevolgd. Daarbij worden alle voordelen van een elektronische zoeker gecombineerd met het acute aspect van een optische zoeker.

De camera kan bij deze hoge snelheden tot 307 opnames aan een stuk maken met behulp van de uitgebreide buffer. Dit is tezamen met de eerder beschreven vlugge responstijd die te danken aan de nieuwe LSI-chip die aan de voorzijde van de camera is toegevoegd. Deze nieuwe LSI zorgt ook voor stilstaande en videobeelden van betere kwaliteit.

Verder is de nieuwe α6500 uitgerust met Sony’s optische interne beeldstabilisatie met 5 assen. Het is de eerste Sony APS-C-sensorcamera die alle voordelen van geavanceerde interne stabilisatie biedt. Een verbeterde sluitertijd (ca. 5 stappen) maakt daar deel van uit. Ook zijn er touchscreen-AF-functies voor de selectie en aanpassing van het focuspunt.

Snel 4D-focussysteem

Sony’s nieuwe α6500 camera maakt gebruik van hetzelfde 4D-focussysteem als de α6300. Dit is een Fast Hybrid AF-systeem dat supersnelle AF met fase detectie samenvoegd. Een AF met een accuraat contrast die in 0,05 seconden kan scherpstellen op bewegende onderwerpen. Daarnaast zijn er 425 AF-punten met fase detectie en is het toestel uitgerust met High-Density Tracking AF-technologie.

Nieuw voor de α6500 is de uitgebreide buffer: door de snellere interne verwerkingscapaciteit, dankzij de LSI aan de voorzijde, is de maximumbuffer voor supersnelle continue opnames 307 beelden. Zo is het haast onmogelijk om het beslissende moment te missen.

De 425 AF-punten met fase detectie, de focustracking en de precisie van het toestel werken ook met A-mount-lenzen van andere fabrikanten met Sony’s LA-EA3-adapter. Daarnaast zijn er ook functies als geruisloze opnames, Eye AF in AF-C-modus, AF in Focus Magnifier Mode, Expand Flexible Spot AF en meer.

Beeldstabilisatie met 5 assen maakt de sluitertijd 5 stappen sneller

Een van de belangrijkste toevoegingen aan de α6500 is de beeldstabilisatie met 5 assen: een primeur voor een Sony APS-C-sensorcamera. Daarnaast past dit nieuw stabilisatiesysteem binnen een behuizing die vrijwel hetzelfde formaat heeft als de α6300. Het systeem met 5 assen maakt de sluitertijd 5 stappen sneller. Dit betekent dat de volledige resolutiecapaciteit van de sensor kan worden benut, ook bij moeilijke belichtingsomstandigheden.

De trilcompensatie van het systeem werkt met diverse lenzen, waaronder E-mount-lenzen zonder OSS (Optical SteadyShot) stabilisatie en A-mount-lenzen in combinatie met een compatibele adapter. Wanneer een E-mount-lens met OSS wordt gebruikt, worden bewegingen op de horizontale en verticale as binnen de lens en de horizontale, verticale en rollende assen binnen de camerabehuizing gecompenseerd. Dit levert een optimale stabilisatie met 5 assen op.

Door de sluiterknop half in te drukken is door de zoeker of op het LCD-scherm te bekijken wat het effect is van de beeldstabilisatie. Zo kan de kadering en de focus accuraat worden gecontroleerd en continue in het oog worden gehouden. Dit is ook mogelijk wanneer een lens is bevestigd die geen ingebouwde trilcompensatie heeft.

Nieuw: touchscreenfocus

De nieuwe α6500 is uitgerust met een touchscreen. De gebruiker kan daardoor op een onderwerp scherpstellen, door het op het scherm aan te raken. Dit is een aanvulling op het AF-systeem en de video-opnamemogelijkheden.

Daarnaast is de α6500 de eerste Sony camera met touchpadfunctie. Wanneer de zoeker voor de opnames wordt gebruikt, kan het LCD-scherm als touchpad worden gebruikt. Sleep met een vinger over het scherm om het focuspunt van de ene zone naar de andere te verplaatsen.

Krachtige 24,2 MP Exmor CMOS-sensor, BIONZ X-processor en nieuwe Front-End LSI

De nieuwe α6500 is voorzien van een APS-C 24,2 MP Exmor CMOS-sensor die samenwerkt met een BIONZ X-beeldverwerker en een nieuw ontwikkelde LSI aan de voorzijde. Dit levert verwerkingspower op en biedt een ISO van 100 tot ISO 51200.

De beeldsensor maakt gebruik van een dunne bedrading laag en een groot fotodiode substraat voor een efficiënte lichtopvang. Koperen bedrading in de structuur voor uitstekende uitleessnelheden. De BIONZ X-beeldverwerker en de nieuw ontwikkelde Front-End LSI zorgen voor schitterende beeld- en videokwaliteit met minimale ruis, ook bij hogere ISO-instellingen – vooral bij sterke lichtgevoeligheid, waar andere camera's het vaak laten afweten.

Professionele videofuncties

De nieuwe α6500 is de meest recente Sony camera met verwisselbare lens die interne 4K-filmopnames mogelijk maakt. 4K-video (3840x2160p) in het populaire Super 35mm-formaat, waarbij de volledige breedte van de beeldsensor wordt benut. Bij opnames in dit formaat wordt gebruikgemaakt van de volledige pixeluitlezing. Dit levert 6K informatie op – ca. 2,4x (20 MP-equivalent) zoveel pixels als 4K UHD. De informatie wordt vervolgens oversampled voor 4K-beelden met veel details en diepte.

Daarnaast focust de α6500 snel tijdens filmopnames dankzij het Fast Hybrid AF-systee. De camera is uitgerust met Touch Focusing voor professionele, soepele focusverschuivingen en het toestel biedt daarbij aanpasbare AF-overgangssnelheid en AF-trackinggevoeligheid aan. De camera ondersteunt XAVC S-codec tijdens video-opnames. Dit betekent dat videobeelden worden opgenomen bij een hoge datasnelheid van tot wel 100 Mbps tijdens 4K-opnames en 50 Mbps tijdens Full HD-opnames.

Een andere professionele videofunctie is de mogelijkheid om Full HD op te nemen bij 100fps en tot wel 100 Mbps. Dit betekent dat de beelden kunnen worden bekeken en eventueel kunnen bewerkt tot 4x slow-motion bestanden in Full HD (25p)-resolutie met AF-tracking.

De ‘Slow and Quick’ modus (S&Q) is nieuw voor de α6500; dit ondersteunt zowel slow-motion als quick-motion. In deze modus kunnen beeldfrequenties van 1 fps tot 100 fps in 8 stappen worden geselecteerd. Voor quick-motion tot 50x en slow motion tot 4x. Beelden die in deze modus zijn vastgelegd, kunnen na de opnames worden bekeken zonder eerst op de computer te moeten worden verwerkt.

De camera biedt ook S-Log-gammaopnames voor beelden met een breed dynamisch bereik – van ca. 14 stops in de S-Log3 gamma-instelling – en ondersteunt S-Gamut voor een breder kleurenpalet. Beide opties staan meer creativiteit toe bij het achteraf verwerken van video's.

Op de camera zelf kunnen stilstaande filmbeelden worden geselecteerd en opgeslagen. In 4K kunnen beelden van ca. 8 MP worden opgeslagen; bij Full HD is dat ca. 2 MP.

Betrouwbaarder en eenvoudiger te bedienen

De nieuwe α6500 heeft een vernieuwd ontwerp. De mobiliteit van de α6000-serie blijft behouden, terwijl veel van de bruikbaarheid van Sony's veelgeprezen α7 II-serie is overgenomen. Het nieuwe model heeft dezelfde XGA OLED Tru-Finder met hetzelfde hoge contrast en dezelfde hoge resolutie van 2,4 miljoen dot als de α6300.

De nieuwe hardware van de α6500 omvat een behuizing van magnesiumlegering en een duurzame sluiter met een geteste levensduur van ca. 200.000 ontspanningscycli. Ook zijn meerdere designkenmerken van de α7 II-serie full-frame camera’s overgenomen. Een robuuste lensbevestiging, een inspringende grip voor beter houvast, een grotere ontspanner en tien volledig instelbare knoppen, waaronder ‘C1’, ‘C2’ en ‘C3’. Ook de bediening van de modus- en controleschijven en de knoppen aan de achterzijde is verbeterd.

Op softwaregebied is er een nieuwe gebruikersinterface die het opzoeken en aanpassen van menu-instellingen veel soepeler maakt. Daarnaast zijn er twee nieuwe lichtmetermodi. Highlight, waar de belichtingsmeter op het lichtste deel van het beeld wordt gefocust en Entire Screen Avg, waarbij met een gemiddelde lichtmeting voor het hele beeld wordt gewerkt.

De camera is Wi-Fi-, QR- en NFC-compatibel en is compatibel met Sony’s PlayMemories Mobile applicaties voor Android en iOS, evenals Sony’s groeiende assortiment PlayMemories Camera Apps. De α6500 maakt verzameling van locatiegegevens via een Bluetooth verbinding met een compatibel mobiel toestel mogelijk en omvat een aangepaste menustructuur voor een soepelere navigatie-ervaring.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Sony α6500 camera met verwisselbare lens is vanaf december in Europa verkrijgbaar voor ca. € 1.700 (alleen de behuizing) of € 2.800 (met SEL1670Z lens). Alle productinformatie is hier te vinden. De huidige α6000is vanaf december in Europa ook verkrijgbaar in de nieuwe kleur grafietgrijs.

Nieuwe content zal ook rechtstreeks in de wereldwijde Sony Photo Gallery en het Sony Camera Channel op YouTube worden geplaatst

Over Sony
Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net