Volg Sony Belgium (Nederlands)

Nederlandse fotograaf Peter Eleveld wint award stilleven Sony World Photography Awards 2021

Persbericht   •   apr 16, 2021 11:43 CEST

  • Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professioneel Stilleven.
  • Craig Easton (Verenigd Koninkrijk) wint met zijn serie Bank Top de Photographer of the Year Award.
  • Recordaantal deelnemers: meer dan 330.000 inzendingen uit 220 landen.
  • De winnaars zijn bekend gemaakt via een video-ceremonie: org/ceremony-2021
  • Virtuele tentoonstelling geopend: A Year in Photos from the Sony World Photography Awards 2021.
  • Gratis digitale kopie van het Sony World Photography 2021-boek beschikbaar via org/announcement-2021

De World Photography Organization heeft de finalisten en fotografen vandaag bekend gemaakt voor de Professional wedstrijd van de Sony World Photography Awards 2021. Voor de finalisten is de Nederlandse fotograaf Peter Eleveld uitgeroepen tot winnaar in de categorie Stilleven.

“Het harde werk loont als het eindelijk allemaal samenkomt in één uniek, magisch moment terwijl je de foto langzaam voor je ogen ziet ontwikkelen. Dit gebeurt niet altijd, maar als het gebeurt, blijft er een uniek beeld (plate) over."

Er zijn meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen ingezonden tijdens de vier competities van de 2021 Awards en meer dan 145.000 fotografen namen deel aan de tien categorieën van de Professional competitie, dat is het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

De titel van Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van 25.000 dollar is toegekend fotograaf Craig Easton (Verenigd Koninkrijk) voor zijn serie Bank Top. Eveneens bekendgemaakt zijn de tien categoriewinnaars van de Professional-competitie naast de 2e en 3e plaats, evenals de winnaars van de Open-, Studenten- en Jeugdcompetities.

Bank Top is ontstaan uit een samenwerking met schrijver en wetenschapper Abdul Aziz Hafiz en bestudeert de (verkeerde) manier waarop gemeenschappen in Noord-Engeland worden gepresenteerd. De focus ligt op de hechte buurt Bank Top in Blackburn. Het project is onderdeel van Eastons andere werk in de regio, zoals Thatcher’s Children - een onderzoek naar het chronische karakter van armoede voor drie generaties van één familie - en Sixteen - een kijkje in de dromen, ambities en angsten van 16-jarigen uit alle lagen van de bevolking.

Bank Top vloeit voort uit het project Kick Down the Barriers van het Blackburn Museum & Art Gallery dat werd opgezet als reactie op berichten in de media waarin de stad werd voorgesteld als ‘de meeste gesegregeerde van Groot-Brittannië. In een poging dit idee te ontkrachten, nodigde het museum kunstenaars en schrijvers uit om samen te werken met inwoners van verschillende wijken en een degelijk en waarheidsgetrouw beeld van hun gemeenschappen te schetsen.

Een jaar lang werkten Easton en Hafiz nauw samen met lokale inwoners om hun verhalen en ervaringen te onderzoeken via een serie zwart-witportretten en begeleidende teksten. Hierin worden problemen als sociale achterstand, huisvesting, werkloosheid, immigratie en de impact van de vroegere en huidige buitenlandse politiek beklemtoond. Hierdoor wordt context geven over hoe deze gemeenschappen tot stand kwamen en een beter inzicht bieden in hoe ze nu samen groeien.

Mike Trow, voorzitter van de Professional-wedstrijd verklaart: “Wat het project zo indrukwekkend maakt is de intentie, de toewijding en het begrip dat Craig erin legt. Hij heeft nauw samengewerkt met schrijver Abdul Aziz Hafiz om een compleet werk te maken, waarmee hij stilzwijgend erkent dat voor een delicaat project als dit, woorden ertoe doen. Het gaat niet om mensen die er per se om hebben gevraagd gefotografeerd te worden, maar Craig wist hun vertrouwen te winnen. Ze kijken onbeschroomd naar de camera en we zien wederzijds begrip tussen maker en onderwerp. Het is het morele gewicht achter dit werk dat deze prijs zo belangrijk en prijzenswaardig maakt.”

In een reactie op zijn overwinning zei Easton: “Ik ben verheugd dat mijn werk erkenning krijgt van de Sony World Photography Awards. Ik fotografeer om te leren, te begrijpen en om verhalen te documenteren en te delen. Het is een voorrecht dat ik dat kan doen en dat ik percepties en vooroordelen kan bestrijden, iets dat bijzonder belangrijk voor me is. Dat deze verhalen van ondervertegenwoordigde of verkeerd vertegenwoordigde gemeenschappen in Noord-Engeland, waar ik woon, wereldwijd worden erkend en gedeeld, is fantastisch. Dank u.”

WINNAARS IN DE PROFESSIONELE CATEGORIE:

Winnende fotografen in de professionele competitie zijn geselecteerd door een panel van deskundige juryleden. Ze moesten bijzonder werk bestaand uit vijf tot tien foto's inleveren, variërend van lokale verhalen tot kwesties van mondiaal belang, stille momenten van veerkracht en creatieve genialiteit en speelsheid. De winnaars van dit jaar zijn:

ARCHITECTUUR & DESIGN

WINNAAR: Tomáš Vocelka (Tsjechië) voor zijn serie Eternal Hunting Grounds

Finalisten: 2e plaats Frank Machalowski (Duitsland); 3e plaats Gu Guanghui (Continentaal China)

CREATIEF

WINNAAR: Mark Hamilton Gruchy (Verenigd Koninkrijk) voor zijn serie The Moon Revisited

Finalisten: 2e plaats Luigi Bussolati (Italië); 3e plaats Sasha Bauer (Rusland)

DOCUMENTAIREPROJECTEN

WINNAAR: Vito Fusco (Italië) voor zijn serie The Killing Daisy

Finalisten: 2e plaats Craig Easton (Verenigd Koninkrijk); 3e plaats Lorenzo Tugnoli (Italië)

MILIEU

WINNAAR: Simone Tramonte (Italië) voor zijn serie Net-zero Transition

Finalisten: 2e plaats Mohammad Madadi (Islamitische Republiek Iran); 3e plaats Antonio Pérez (Spanje)

LANDSCHAP

WINNAAR: Majid Hojjati (Islamitische Republiek Iran) voor zijn serie Silent Neighborhoods

Finalisten: 2e plaats Andrea Ferro (Italië); 3e plaats Fyodor Savintsev (Rusland)

PORTFOLIO

WINNAAR: Laura Pannack (Verenigd Koninkrijk) voor haar inzending Portfolio Overview

Finalisten: 2e plaats Brais Lorenzo (Spanje); 3e plaats Loli Laboureau (Argentinië)

PORTRET

WINNAAR: Craig Easton (Verenigd Koninkrijk) voor zijn serie Bank Top

Finalisten: 2e plaats Julia Fullerton-Batten (Verenigd Koninkrijk); 3e plaats Jane Hilton (Verenigd Koninkrijk)

SPORT

WINNAAR: Anas Alkharboutli (Syrië) voor zijn serie Sport and Fun Instead of War and Fear

Finalisten: 2e plaats Patrick Meinhardt (Spanje); 3e plaats Farzam Saleh (Islamitische Republiek Iran)

STILLEVEN

WINNAAR: Peter Eleveld (Nederland) voor zijn serie Still Life Composition, Shot on Wet Plate

Finalisten: 2e plaats Alessandro Pollio (Italië); 3e plaats Paloma Rincon (Spanje)

WILDLEVEN EN NATUUR

WINNAAR: Luis Tato (Spanje) voor zijn serie Locust Invasion in East Africa

Finalisten: 2e plaats Graeme Purdy (Verenigd Koninkrijk); 3e plaats Angel Fitor (Spanje)

Ga voor meer informatie over de projecten van de winnaars en finalisten naar de online galerijen van de winnaars.

OPEN FOTOGRAAF VAN HET JAAR

De Open competitie geeft aandacht aan de kracht van losse beelden. Winnende afbeeldingen worden geselecteerd vanwege hun vermogen om een opmerkelijk visueel verhaal te communiceren in combinatie met technische uitmuntendheid. Uit tien winnaars in de open categorie is Tamary Kudita (Zimbabwe) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2021 en ontvangt de prijs van 5.000 dollar.

Kudita won met haar markante portret African Victorian dat ze indiende in de categorie Creative. De foto toont een jonge zwarte vrouw gekleed in een Victoriaanse jurk met traditioneel kookgerei van de Shona. Het beeld verwijst naar de stereotiepe contextualisering van zwarte vrouwen en biedt een alternatieve visuele taal die een veelzijdige Afrikaanse identiteit toont.

Over haar overwinning zegt Kudita: ‘African Victorian is een eerbetoon aan de moderne mens die ook is geworteld in de geschiedenis. Ik voel me enorm vereerd dat ik ben uitgeroepen tot winnaar van de Open wedstrijd. Deze prijs huldigt de rol die we spelen als makers bij het vormgeven van visuele cultuur. In mijn werk staat het belang van Afrikaanse vertegenwoordiging centraal en ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om de Zimbabwaanse kunst op de kaart te zetten.’

STUDENTFOTOGRAAF VAN HET JAAR

De Zuid-Afrikaanse Coenraad Heinz Torlage van de Stellenbosch Academy of Design and Photography is uitgeroepen tot Student Photographer of the Year 2021. Torlage werd uitgekozen vanwege zijn serie Young Farmers die hij maakte voor de opdracht Our Time. In het kader van deze opdracht werd aan studenten gevraagd de manier te verbeelden waarop zij en hun tijdgenoten de wereld zien en hoe ze van plan zijn haar ten goede te veranderen. In Young Farmers fotografeerde Torlage, die zelf opgroeide op een boerderij, de volgende generatie boeren. Zij worden geconfronteerd met problemen als extreme droogte, veiligheid en discussies over grondeigendom, terwijl ze proberen bij te dragen aan een eerlijker en meer rechtvaardige toekomst van duurzaamheid en voedselveiligheid.

Over zijn prijs zegt Torlage: “Het is bijna onmogelijk deze ervaring te beschrijven. Ik heb er vaak van gedroomd dat ik zou winnen en ik heb gebeden dat ik mijn land en zijn geweldige inwoners aan de rest van de wereld kon laten zien. Ik geloof in de jonge boeren van Zuid-Afrika die dit land nodig heeft in verband met voedselduurzaamheid en ecologisch bewustzijn. Winnen is een droom die mogelijk is gemaakt door de fantastische mensen die ik heb gefotografeerd en iedereen die me heeft geholpen en gesteund. Ik geloof in hard werken, familie en bovenal in de genade van God. Het vervult me met deemoed dat mijn foto's in aanmerking kwamen voor deze prestigieuze wedstrijd."

JEUGDFOTOGRAAF VAN HET JAAR

Geselecteerd uit zes categoriewinnaars, heeft Pubarun Basu (India, 19 jaar) de titel Youth Photographer of the Year 2021 gewonnen met zijn foto No Escape from Reality. De foto toont schaduwen van spijlen die op gordijnen worden geprojecteerd waardoor de illusie ontstaat van gevangenistralies met handen die een poging lijken te doen om uit te breken. De illusie van schaduwen en handbewegingen brengen een gevoel van vastzitten over, wat zoveel mensen het afgelopen jaar hebben ervaren.

Over zijn prijs zegt Basu: “Ik ben ongelofelijk vereerd dat ik ben uitgeroepen tot Youth Photographer of the Year. Door aan deze competitie deel te nemen heb ik een nieuw perspectief op mijn kunst ontwikkeld. Ik heb enkele geweldige foto's gezien van mijn jonge collega's van over de hele wereld en ik ben enorm trots dat mijn generatie zulke briljante geesten telt. Ik probeer mezelf te verbeteren als kunstenaar en ik dank mijn vrienden en familie dat ze me altijd aanmoedigen om het uiterste uit mezelf te halen.”

UITSTEKENDE BIJDRAGE AAN FOTOGRAFIE

De Outstanding Contribution to Photography gaat dit jaar naar de veelgeprezen Mexicaanse fotografe Graciela Iturbide. Ze wordt algemeen erkend als de beroemdste nog levende Latijns-Amerikaanse fotograaf. Het werk van Iturbide biedt een fotografisch verslag van Mexico sinds het eind van de jaren 70 en wordt geroemd vanwege de essentiële bijdrage aan de visuele identiteit van het land. In haar werk onderzoekt Iturbide door middel van beelden van het dagelijks leven en de volkscultuur en die van rituelen en religie de complexiteit en de vele tegenstrijdigheden van haar land. Ze zet vraagtekens bij de ongelijkheid en wijst op de spanningen tussen stad en platteland, modern en inheems. Haar foto's zijn meer dan puur feitelijke verhalen, ze proberen een poëtische visie van haar onderwerpen te bieden, gevoed door de persoonlijke ervaringen van de fotografe.

Nieuwe foto's van alle winnaars, finalisten en van de studentenshortlist zijn nu beschikbaar via: www.worldphoto.org/press

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een duurzame technologische basis. Van game- en netwerkservices tot muziek, films, elektronica, semiconductors en financiële diensten - het doel van Sony is om de wereld te verrijken met emotie via creativiteit en technologie. Voor meer informatie, bezoek: http://www.sony.net