Volg Sony Belgium (Nederlands)

Het “album” is springlevend in het tijdperk van single-track downloads en playlist-cultuur

Persbericht   •   nov 21, 2014 09:06 CET

  •  84 % van de consumenten zegt dat ze liever een volledig album beluisteren als het in hoge resolutie (Hi-Res Audio) verkrijgbaar is.
  • Uit de cijfers blijkt dat het aantal downloads in Hi-Res Audio sinds april 2014 met 11 % is gestegen tot 53 %
  • In september 2014 maakte Hi-Res Audio voor het eerst meer dan de helft van de downloadinkomsten uit
  • Statistieken gepubliceerd door Sony Europe bij de voorstelling van het nieuwste gamma Hi-Res Audio-producten

Ondanks berichten dat albums niet meer in trek zouden zijn, heeft onderzoek door Sony Europe Consumer Electronics en de streamingdienst Qobuz uitgewezen dat de verkoop van albums steil de hoogte in gaat – onder meer dankzij de lancering van nieuwe digitale formaten van betere kwaliteit.

Bijna de helft (49% ) van de gebruikers zegt dat ze geregeld volledige albums beluisteren, naast playlists van verschillende artiesten of single tracks. Een op vier gebruikers (24 %) koopt nog steeds om de drie maanden vijf tot tien albums.

De sterke stijging van het aantal downloads van digitale albums is deels te danken aan de beschikbaarheid van actuele albums en back catalogues. Statistieken tonen aan dat 84 % van de gebruikers, als die beschikbaar is, eerder een versie in Hi-Res Audio van een album verkiest dan een gecomprimeerde single. Nu toppers als Michael Jackson, Daft Punk en Alt-J in de hitlijsten van de albums in Hi-Res Audio staan, worden er steeds meer van dergelijke albums uitgebracht.

Bij High Resolution Audio wordt de muziek opgenomen en afgespeeld met hogere sampling rates dan bij cd's. Artiesten nemen hun albums meestal op in Hi-Res (24bit/96kHz) in de studio. Na het mixen worden de tracks gecomprimeerd voor cd en download (16bit/44.1kHz). De studiokwaliteit van Hi-Res Audio staat veel dichter bij de geluidskwaliteit van de originele opname en daardoor krijgt de luisteraar de muziek te horen zoals de artiest het heeft bedoeld.

De pan-Europese muziekretailer Qobuz, die zich specialiseert in Hi-Res Audio, laat ook weten dat er in september 2014 voor het eerst meer tracks en albums in hoge resolutie werden verkocht dan formaten met een lagere resolutie. In totaal vertegenwoordigde de verkoop van audio in hoge resolutie 53 % van alle downloads, ten opzichte van 11 % in april 2014.

Dat is te danken aan het feit dat er meer tracks in Hi-Res Audio beschikbaar zijn. Het totale aantal beschikbare albums steeg van 1.500 in 2013 tot 26.000 vandaag, want belangrijke artiesten re-masteren hun back catalogue in deze formaten en nieuwe albums worden van bij het begin in Hi-Res Audio uitgebracht.

Tom Smith van indieband Editors, die de succesalbums ‘In this light and on this evening’ en ‘The weight of your love’ op 19 november voor het eerst in Hi-Res Audio uitbracht, is blij dat fans de muziek nu kunnen beluisteren zoals de artiest dat heeft bedoeld: “Ik vind het fantastisch dat fans nu de kans krijgen om veel dieper in de muziek door te dringen. Als muzikant weet ik dat de luisteraars de sound van je opnames nu nog intenser kunnen beleven en dat is een goede zaak.”

“Muziek in hoge resolutie geeft de luisteraar de kans om dichter bij het opnamemoment te komen en dus dichter bij de visie van de artiest dan ooit tevoren.”

Alberto Ayala, directeur Vision and Sound bij Sony Europe verklaart: “De gewoonten van de consumenten veranderen nu de ‘playlist-generatie’ haar eigen luisterervaring creëert. Er zijn echter signalen dat geluidskwaliteit een doorslaggevende factor kan zijn in de omkering van deze trend, vermits 84 % van de ondervraagden zegt dat ze liever naar een volledig album zouden luisteren als het in Hi-Res Audio verkrijgbaar is, met de geluidskwaliteit van de oorspronkelijke opname.

Sony blijft nieuwe producten in Hi-Res Audio op de markt brengen omdat het beluisteren van muziek in de originele en optimale kwaliteit steeds meer de voorkeur geniet van de consumenten. We zijn ervan overtuigd dat albums een belangrijke rol zullen spelen voor de volgende generaties en hopelijk zal de hoge resolutie helpen om die focus te behouden.”

Sony was een van de eerste producenten die producten voor muziek in Hi-Res Audio ontwikkelde en heeft onlangs een gamma hoofdtelefoons en nieuwe Walkmans® gelanceerd die muziek weergeven zoals de artiest oorspronkelijk bedoelde.

De kleinste en lichtste Hi-Res Audio digitale muziekspeler, de Walkman® NWZ-A15, dompelt muziekfans onder in een wereld van levendige, rijke en gedetailleerde geluidskwaliteit die echte audiofiele capaciteiten binnen het bereik van draagbare muziekspelers brengt. De MDR-1ADAC hoofdtelefoon heeft een ingebouwde usb DAC-versterker die via de digitale uitgang het signaal converteert naar analoge uitvoer voor versterking. Het resultaat is geluid van veel betere kwaliteit. Met Sony Hi-Res Audio hoor je alles en ervaar je veel meer.

Aan het onderzoek namen 2.000 mensen deel met muziek als belangrijkste hobby.

Verkoopstatistieken van het downloadplatform Qobuz, dat momenteel beschikbaar is in 8 Europese markten: het VK, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

Over Sony
Sony Corporation is een toonaangevende fabrikant van audio-, video-, game- en communicatieproducten en belangrijke IT-producten voor particuliere en zakelijke gebruikers. Met de activiteiten op het gebied van muziek, beeld en computerentertainment en met de online activiteiten is Sony wereldwijd marktleider in elektronica en entertainment. Sony had een geconsolideerde jaaromzet van ongeveer USD 75 miljard voor het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2014. Wereldwijde website van Sony: http://www.sony.net/.

Bestanden in de bijlage

Word-document