Volg Sony Belgium (Nederlands)

Fotograaf Titus Simoens winnaar Sony KASK Master of Photography Award

Persbericht   •   jul 10, 2018 09:48 CEST

Winnaar ontvangt award en een Sony a7 II camera

Op zondag 1 juli werd Titus Simoens uitgeroepen tot winnaar van de 2018 Sony KASK Master of Photography Award. Als tweede en derde zijn geëindigd Thomas Nolf en Ann Vincent. Deze award werd vorig jaar voor het eerst door Sony uitgereikt ter ondersteuning van fotografie-opleidingen en jonge fotografen.

Titus Simoens won met zijn afstudeerproject en mocht een Sony a7 II Full-Frame camera in ontvangst nemen. De fotograaf is gekozen voor zijn drie publicaties van de afgelopen jaren: “Tu me dis”, “For Brigitte” en “11:00 AM”. Titus over zijn award: “Ieder project begint met een toevallige ontmoeting. In mijn zoektocht naar een verhaal, is het uiteindelijk altijd de persoon tegenover mij die de leiding heeft. Ik ben erg blij met de erkenning en ondersteuning van Sony met deze award.”

De jury had de volgende mening over Titus en zijn werk: "Titus is een fotograaf die de relatie tussen de fotograaf en zijn onderwerp onderzoekt. Wie regisseert wie? Wat is het echte onderwerp? Hij zoekt de dunne grens tussen het vinden en documenteren van echte verhalen, of het creëren van verhalen om simpelweg wat te vertellen. Dit zijn zeer actuele thema's, want tegenwoordig is nepnieuws en echt nieuws steeds meer in conflict met elkaar. We hopen dat hij zijn talent blijft richten op onderwerpen die eenvoudig worden gemist, maar het onderzoeken waard zijn."

Over het werk van Titus Simoens

In de afgelopen drie jaar heeft Titus Simoens gewerkt aan ontmoetingen met mensen. Hij heeft drie boeken gemaakt, waarvan “Tu me dis” er een is. “Tu me dis” is het resultaat van de eerste maanden van zijn master. Deze publicatie over een 24-uur durend verhaal dat de fotograaf had met een onbekende vrouw in Arles. Het boek bevat foto’s van deze vrouw en een verrassende brief die ze na hun ontmoeting naar hem heeft geschreven.

Tijdens zijn studie kwam Titus in contact met Lieve; een vrouw die haar zus Brigitte wilde verrassen voor haar zeventigste verjaardag. Titus nam dit project over en ging door familiealbums op zoek naar afbeeldingen waarin Brigritte is te zien als een wereldvrouw. De fotograaf publiceerde het boek “For Brigitte” waarin hij het ontwerp deels overliet aan het toeval voor een verrassend verhaal vol onverwachte details. Dit boek is tevens genomineerd voor verschillende fotografieboeken awards.

Tot slot maakte de fotograaf het boek “11:00 AM” over een 81 jarige man. Iedere week om 11 uur waren de wekelijkse afspraken tussen de man en Titus. Hun ontmoetingen werden een ritueel waarin Titus zocht naar een verhaal. Deze zoektocht leidde tot een eerlijke weergave van de gedachten van een fotograaf.

Voor meer informatie over Titus Simoens en zijn afstudeerwerk:

https://graduation.schoolofarts.be/student/titus-simoens/

Over KASK

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), maakt deel uit van de School of Arts in Gent en wil getalenteerde en gemotiveerde studenten in contact brengen met actieve kunstenaars, vormgevers en theoretici van kunst en vormgeving. De ontwikkeling van de kunsten, onderwijs en onderzoek binnen een internationaal perspectief zijn haar belangrijkste taken.

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 77 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2018. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net