Volg Sony Belgium (Nederlands)

​Eerste winnaars Sony World Photography Awards 2017 bekend gemaakt

Persbericht   •   mar 28, 2017 10:00 CEST

  • Winnaars van de categorie Open en de National Awards bekend gemaakt
  • De winnende fotografen zijn aanwezig bij de ceremonie in Londen en winnen een Sony α7 II camera
  • De beelden zijn beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org


De tien winnende foto’s van de categorie Open van de Sony World Photography Awards 2017 zijn vandaag bekend gemaakt. De winnaars zijn geselecteerd uit meer dan 105.000 inzendingen uit 66 landen. Een deskundige jury ging op zoek naar de beste foto’s in tien categorieën.

De tien winnaars in de categorie Open zijn:
Architecture - Tim Cornbill (UK)
Culture - Jianguo Gong (China)
Enhanced - Lise Johansson (Denemarken)
Motion - Camilo Diaz (Colombia)
Nature - Hiroshi Tanita (Japan)
Portraits - Alexander Vinogradov (Rusland)
Still Life - Sergey Dibtsev (Rusland)
Street Photography - Constantinos Sofikitis (Griekenland)
Travel - Ralph Gräf (Duitsland)
Wildlife - Alessandra Meniconzi (Zwitserland)

De tien winnende foto’s tonen het talent en creativiteit van de fotografen. Zo is er een verbluffende natuurfoto met flamingo’s in Walvis Bay, Namibië (Alessandra Meniconzi), een foto die het ijzige blauw en wit van de winter weergeeft (Hiroshi Tanita) en een eenvoudig mooi portret (Alexander Vinogradov). Andere fotografen spelen juist met de schaal om meer dan 1300 Tai-Chi-beoefenaars (Jianguo Gong) of de Berlijnse architectuur (Tim Cornbill) in hun lens te vangen, terwijl Camilo Diaz onder water dook om een cruciaal goalmoment te schieten tijdens een rugbymatch. De winnaars in de categorieën Enhanced (Lise Johansson) en Travel (Ralph Gräf) gebruiken beide een subtiel kleurenpalet, terwijl de winnaar in Street Photography (Constantinos Sofikitis) resoluut voor zwart-wit koos.

Alle winnaars krijgen een Sony α7 II met kitlens en maken kans op de begeerde ‘Sony World Photography Awards Open Photographer of the Year’, een reis naar Londen om de prijsuitreiking bij te wonen in april en een geldprijs van USD 5.000. Op 20 april wordt de winnaar van de hoofdprijs bekendgemaakt.

Voorzitter van de wedstrijd Open, journalist en fotograaf Damien Demolder over de winnende beelden in deze categorie: "Het was een genoegen om dit geweldige en inspirerende werk te mogen bekijken. Het was een voorrecht dat ik de persoonlijke momenten, vreugde, tranen, levens en verliezen mocht meebeleven van fotografen over de hele wereld die hun ervaringen hebben vastgelegd aan de hand van deze foto's.”

National Awards

Vandaag zijn ook de winnaars van de “Sony World Photography Awards National Awards” bekendgemaakt. Het wereldwijde programma gaat op zoek naar de beste foto’s van plaatselijke fotografen in de 66 landen. Ze zijn hier te bekijken.

De National Awards zijn al aan hun vierde editie toe en zijn uniek in hun opvatting en bereik. Dit jaar namen er voor het eerst fotografen deel uit Cambodja, Nepal, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Sri Lanka en de Verenigde Arabische Emiraten.

Tentoonstelling

De foto’s van de winnaars van de categorie Open en van de National Awards worden tentoongesteld van 21 april tot en met 7 mei in de Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition.

Naast de winnende foto’s zullen op de tentoonstelling ook de foto’s van de shortlist (top 10) en de genomineerde (top 50) gepresenteerd worden. De foto’s van de genomineerde lijst zijn geselecteerd uit meer dan 227.000 inzendingen uit 183 landen voor de Sony World Photography Awards 2017. Verder is er een speciaal eerbetoon aan de Britse fotograaf Martin Parr, die de prijs van ‘Outstanding Contribution to Photography’ in ontvangst mocht nemen.

De Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards, dat in het leven werd geroepen door de World Photography Organisation, viert in 2017 haar 10e verjaardag en een decenniumlange samenwerking met haar hoofdsponsor Sony. De awards erkennen en belonen de allerbeste hedendaagse beelden die het laatste jaar werden vastgelegd, in vier wedstrijden - Professional, Open, Youth en Student Focus. De hoofdwinnaars van de Sony World Photography Awards 2017 worden bekendgemaakt op 20 april.

De beelden van alle winnaars in de categorie Open en van de National Awards zijn beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net